Τα επιτάφια της Σύρου στο ντοκιμαντέρ ''Μεσογειακό τρίπτυχο για τα Πάθη" του Δημήτρη Μαυρίκιου


Στο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μαυρίκιου ''Μεσογειακό τρίπτυχο για τα Πάθη", παραγωγής 1986 της ΕΡΤ Α.Ε., επιχειρείται η συγκριτική μελέτη των λατρευτικών εθίμων της Μεγάλης Εβδομάδας σε τρεις περιοχές της Μεσογείου: στη Μάλαγα, στον Τάραντα και στη Σύρο στην Ελλάδα όπου σύμφωνα με έρευνες, παρατηρούνται ομοιότητες στα λατρευτικά έθιμα του Πάσχα. Ο συνδετικός κρίκος αυτών των πόλεων είναι το ελληνικό στοιχείο που άνθισε σε παλαιότερες εποχές και άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της παρουσίας του μέσα από το τυπολατρικό των ημερών του Πάσχα. 

Αρχίζοντας με στίχους του Λόρκα για τις τελετές των Παθών στην Ανδαλουσία και εικόνες των κολοσσιαίων επιτάφιων της Μάλαγα, η ταινία περνάει στις σεμνές περιφορές του αιγαιοπελαγίτικου νησιού και τις φαντασμαγορικές πορείες αγαλμάτων στον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας. Καταλήγει και πάλι στην Ισπανία με μια ζωντανή αναπαράσταση των Παθών από αγρότες του χωριού Ριογκόρντο και την πρώτη ταυρομαχία της χρονιάς, που η παράδοση θέλει να διαδραματίζεται την Κυριακή του Πάσχα. Τρεις πλευρές μιας ίδιας γιορτής που δεν διαφοροποιούνται τόσο από τα δόγματα, όσο από την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του κάθε λαού. Οι μνημειακές σκηνές από την Ισπανία και την Ιταλία βρίσκουν αντίβαρο στη μεταφυσική εσωτερικότητα των ορθόδοξων τελετών της Σύρου. Σημαντική η παρουσία των καθολικών του ίδιου νησιού, σχεδόν γεφυρώνει τις διαφορετικές λαϊκές εκφράσεις του Πάσχα στη Μεσόγειο.

Δείτε στο ντοκιμαντέρ, την αναφορά στην Σύρο στο 22:55' λεπτό του


Tags: ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, διαδώστε το. Ευχαριστούμε! Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons

Σχετικά με τα σχόλια

Το syrosagenda.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.