Το ανάκτορο της Ερμούπολης

Το τριγωνικό αέτωμα, οι κίονες και οι γωνιακοί πύργοι χαρίζουν αρχοντιά | Βασίλης Μαθιουδάκης


Το δημαρχείο της Ερμούπολης κλέβει την προσοχή του επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στο λιμάνι. Δεσπόζει στην απόληξη της σημερινής Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία στα αρχικά πολεοδομικά σχέδια αναφέρεται ως οδός Ερμού προς τιμήν του θεού του εμπορίου.

Στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, η Σύρος δεν έχει σπουδαία προϊστορία.

Το βραχονήσι των 84 τετραγωνικών χιλιομέτρων υποδέχθηκε τον 13ο αιώνα στρατεύματα του Βενετού Μάρκου Σανούδου, που είχαν έδρα τη Νάξο. Το καθολικό στοιχείο δημιούργησε τον πρώτο οικισμό της Ανω Σύρας και είχε κυρίαρχο ρόλο ώς το 1537 οπότε το νησί πέρασε στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Στην ουσία το νησί δεν γνώρισε τον τουρκικό ζυγό γιατί είχε παραχωρηθεί στην ανιψιά του Αβδούλ Χαμίτ του Α' (1725-1789), ο οποίος ήταν ειρηνικός άνθρωπος, σε αντίθεση με τον συνονόματό του μεταγενέστερο αιμοσταγή σουλτάνο.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην "Εφημερίδα των Συντακτών"
Tags: , ,

Syros Agenda - Οδηγός ψυχαγωγίας για τη Σύρο

Το Syros Agenda δε φέρει καμία ευθύνη για πιθανή τροποποίηση του προγράμματος. Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, διαδώστε το. Ευχαριστούμε! Bookmark and Share Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF Άδεια Creative Commons

Σχετικά με τα σχόλια

Το syrosagenda.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.